Rolul dietei anti-cancer este complex. Unele alimente sunt pline de molecule anti-cancer, al caror consum zilnic ar limita cresterea celulelor precanceroase. De asemenea, trebuie limitate alimentele pro-cancerigene sau cele care creeaza un mediu propice formarii cancerului. Dieta speciala impotriva cancerului are multe beneficii si anume:
- mentine o greutate sanatoasa;
- previne aparitia cancerului si evita reaparitia;
- inarmeaza corpul pentru a se apara mai bine impotriva cancerului;
- sprijina mai bine tratamentele administrate (chimioterapie, radioterapie etc.).
In orice caz, recomandarile care urmeaza nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale impotriva cancerului. Dieta este o alta arma impotriva cancerului, nu singura arma impotriva acestei boli.
- Importanta unei greutati sanatoase pentru prevenirea cancerului
Studiile arata ca excesul de grasime creste semnificativ riscul aparitiei urmatoarelor tipuri de cancer: esofag, pancreas, rinichi, endometru, san (la femeile aflate in postmenopauza) si colorectal.
- Cum creste excesul de grasime riscul de cancer?
Adipocitele (celulele adipoase), in special din jurul taliei, ajuta la producerea hormonilor de crestere care in cantitati mari cresc riscul de cancer. De asemenea, celulele grase pot elibera hormoni, cum ar fi estrogenul, care, de asemenea, cresc riscul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san.
Exista, de asemenea, multe sfaturi alimentare specifice. Urmatoarele recomandari dietetice se aplica atat persoanelor care doresc sa previna cancerul, cat si celor care il au sau care doresc sa evite recidiva.
- Alimente anticanceroase
Alimentele anticanceroase sunt cele care au un efect pozitiv asupra dezvoltarii celulelor canceroase. In general, acest efect pozitiv este legat de continutul lor interesant de molecule de protectie pentru organism. Astfel, fructele si legumele, cerealele integrale si leguminoasele ar trebui consumate in cantitati mari. Alte alimente precum curcuma, ceaiul sau cacao isi au si ele locul in combaterea cancerului sau in prevenirea aparitiei acestuia.
- Leguminoase si cereale integrale
Cerealele integrale si leguminoasele contin fibre alimentare si au o densitate energetica scazuta. Prin urmare, sunt mai satioase, ceea ce ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.
Specialistii recomanda consumul a 25g de fibre dietetice pe zi pentru a preveni cancerul. Prin consumul de cereale integrale sau leguminoase la fiecare masa, pe langa cele 5 portii de fructe si legume, este relativ usor sa se obtina 25g de fibre pe zi. Alimentele rafinate cu amidon, cum ar fi painea alba, sunt lipsite de fibre si ar trebui sa fie evitate.