In unele cazuri, parintii observa un comportament agresiv la copiii lor. Acestia musca, lovesc, ii imbrancesc pe ceilalti copii, le fura jucariile, tipa si se comporta asa cum niciun parinte nu si-ar dori. De cele mai multe ori, aceste situatii sunt intalnite la locurile de joaca din parcuri, iar parintii, depasiti de situatie, isi cer scuze si pleaca acasa sau se cearta cu ceilalti parinti, in orice caz, se simt in centrul atentiei, iar atentia pe care o primesc nu este una pozitiva. Comportamentul agresiv al copiilor nu este deloc rar intalnit.
Principalele cauze si gestionarea comportamentului agresiv la copii
Cu cat parintele intelege mai bine ceea ce simte copilul si il ajuta sa reactioneze altfel decat prin lovirea sau muscarea celor din jur, cu atat prichindelul va reactiona mai bine la unii stimuli, chiar si atunci cand sunt provocati. In cazul piticilor de pana in 2 ani, acestora le este foarte greu sa isi comunice nevoile parintilor sau celorlalti copii de la locul de joaca si recurg la un comportament negativ, agresiv pentru a-si impartasi dorintele.
Lipsa de control a impulsurilor la copiii de 1-3 ani si dorinta de independenta ii poate face sa simta nevoia de a musca, de a se comporta agresiv. In general, aceste lucruri se intampla atunci cand copiii se afla in mijlocul unor situatii frustrante sau stresante, cand nu au o rutina clara si un program, cand sunt supra-stimulati, extenuati, cand nu sunt supravegheati de un adult, sau daca imita comportamentul agresiv pe care il vad la copiii din jur.
Toate aceste lucruri sunt normale intr-o oarecare masura, insa parintii nu trebuie sa incurajeze acest comportament agresiv, ci sa il limiteze, sa ii ofere alternative si solutii pentru a gestiona mai bine situatiile stresante.
Pedepsele nu sunt cele mai eficiente metode de a stopa comportamentul copilului la o varsta atat de mica, ci parintele trebuie sa reactioneze altfel. In primul rand, trebuie sa puna capat situatiei conflictuale, sa intervina imediat si sa il indeparteze din toiul actiunii, sa isi concentreze atentia pe consolarea victimei si pe ignorarea agresorului si sa isi coboare vocea, nu sa o ridice.