Acasa, la supermarket…in momentul in care nu ii convine ceva, copilul incepe sa tipe, sa faca crize, sa se tranteasca de pamant. De ce face acest lucru? De cateva luni bune deja, se comporta in acest fel si ai ajuns la disperare, nu mai stii ce sa faci si cum sa reactionezi.
Problema. Copilul trebuie sa invete sa faca fata frustrarilor care, cel mai adesea se manifesta prin crize de furie. Tu ca parinte te simti uneori destabilizat din cauza intensitatii acestor crize. De altfel, in momentul in care crizele au loc intr-un loc public, ai impresia ca toata lumea se uita la tine si te judeca.
Copilul are nevoie sa se afirme prin furie. Tu vrei sa il incalti cu cizme imblanite, el vrea sandale, Insisti si incepe drama. Ai impresia ca micutul tau ti se opune in permanenta, ca nu te mai asculta deloc. Insa, la aceasta varsta, are nevoie sa se cunoasca, sa stie ce ii place sau nu, sa se afirme cu alte cuvinte. Da-i intotdeauna posibilitatea de a alege- cizme sau pantofi. Iti este teama de privirea celorlalti? Mai bine un copil care stie sa se afirme decat unul moale care unde il pui acolo sta. Tu trebuie doar sa ramai ferma, daca spui un lucru asa sa ramana, nu ceda in fata crizelor. O modalitate de a dedramatiza putin lucrurile este aceea de a rade impreuna. Functioneaza de cele mai multe ori.
Vrea sa faca totul singur. Construieste un turnulet din cuburi care se rastoarna…incerci sa il ajuti si incepe sa tipe. Normal, dupa varsta de trei ani vrea sa faca totul singur. Incearca sa nu faci totul in locul lui sub pretextul ca merge mai repede, incurajeaza-i autonomia, fara sa minimizezi motivele furiei sale. Trebuie sa ii spui Nu este usor, dar vei reusi.
Furia este o reactie emotionala naturala in fata unei situatii tensionate. Are loc cel mai adesea cand copilul este prea obosit sau prea stimulat. Este mult prea mic sa o canalizeze, trebuie sa il ajuti. Trebuie sa iti pastrezi calmul, mai ales in public. Vorbeste-i calm, ia-l de mana, incearca sa il linistesti cu vorba buna.