Vilnius este denumita ’’Roma de Nord” si “Ierusalimul Lituaniei” si are o bogatie de comori istorice si religioase; printre care se numara vechiul oras baroc din nordul Europei. Dar Vilnius nu este doar un muzeu viu – are un farmec gandit care este evident in scena gastronomica in continua crestere, in viata de noapte agitata si in cartierul artelor creative. Si, cu zboruri directe low-cost din multe centre europene, capitala lituaniana abia incepe sa se stabileasca ca un real favorit oras-pauza pentru iubitorii distractiilor.
Orasul vechi din Vilnius se afla inscris in patrimoniul mondial UNESCO fiind unul dintre principalele atractii ale orasului. Are toate ingredientele unui centru istoric stereotipic – bisericile de carti de poveste, palatele impresionante si o retea de alei pietruite care conduc spre piete vaste. Ceea ce ar putea surprinde vizitatorii, totusi, este marimea orasului vechi – desi se poate merge usor pe jos, pare sa se intinde pe mile intregi, in special in comparatie cu omologii baltici mai compacti din Tallinn si Riga.
Orice turist isi doreste sa se piarda in labirintul de benzi, admirand arhitectura medievala si bucurandu-se de produsele traditionale vandute de mestesugari locale. Dar exista, bineinteles, o mana de lucruri pe care orice vizitator va dori sa bifeze pe lista: maiestuoasa Catedrala Square, biserica principala a orasului si frumoasa clopotnita; portile aurite ale zorilor, ultima supravietuitoare a portilor istorice ale orasului si un important site de pelerinaj crestin, datorita statuiei sale remarcabile a Fecioarei Maria, fara copilul Isus; si impresionantul complex de caramizi rosii al bisericii Sfanta Ana, o capodopera gotica adevarata, care conform traditiei l-a impresionat atat de tare pe Napoleon incat a vrut sa o duca inapoi la Paris “in palma”.
Dealul celor Trei Cruci este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat. Situat in parcul Kalnu, cele trei cruci albe se ridica semete pe Vilnius in stilul Rascumparatorului. Legenda spune ca aceste crucile dateaza din secolul al XVII-lea, cand trei calugari le-au pus aici pentru a aduce un omagiu altor trei calugari care au fost ucisi trei secole mai devreme. Crucile care stau astazi aici sunt, de fapt, variante recreative – fortele sovietice au scos originalele in anii 1950.