Diabetul de tip 2 face ca nivelul de zahar din sange al unei persoane sa devina prea mare. Recunoasterea semnelor si simptomelor timpurii ale acestei afectiuni cronice poate reduce riscul de complicatii severe.
Diabetul de tip 2 este o afectiune frecventa. Persoanele cu prediabet au niveluri de zahar din sange mai mari decat cele normale, dar medicii nu considera ca au diabet. Potrivit specialistilor, persoanele cu prediabet dezvolta adesea diabet de tip 2 in decurs de 5 ani daca nu primesc tratament.
Debutul diabetului de tip 2 poate fi gradual, iar simptomele pot fi usoare in primele etape. Drept urmare, este posibil ca multi oameni sa nu-si dea seama ca au aceasta afectiune.
Semne si simptome timpurii
Semnele si simptomele timpurii ale diabetului de tip 2 pot include:
- Urinare frecventa
Cand nivelul zaharului din sange este ridicat, rinichii incearca sa indeparteze excesul de zahar prin filtrarea acestuia din sange. Acest lucru poate duce la urinari frecvente, mai ales noaptea.
- Cresterea setei
Urinarea frecventa necesara pentru a elimina excesul de zahar din sange poate duce la pierderea de apa suplimentara a organismului. In timp, acest lucru poate provoca deshidratare si poate duce la o senzatia de sete mai mult decat de obicei.
- Senzatia de foame
Persoanele cu diabet de multe ori nu primesc suficienta energie din alimentele pe care le consuma. Sistemul digestiv descompune alimentele intr-un zahar simplu numit glucoza, pe care organismul il foloseste drept combustibil.
La persoanele cu diabet zaharat, o cantitate suficienta de glucoza nu se muta din fluxul sanguin in celulele corpului. Drept urmare, persoanele se simt deseori infometate, indiferent de cat de mult au mancat.
- Vindecarea lenta a taieturilor si ranilor
Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora nervii si vasele de sange ale corpului, ceea ce poate afecta circulatia sangelui. Ca urmare, chiar si mici taieturi si rani pot dura saptamani sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lenta a ranilor creste si riscul de infectie.
- Vedere neclara
Un exces de zahar din sange poate deteriora micile vase de sange din ochi, ceea ce poate provoca vederea neclara. Aceasta poate aparea la unul sau la ambii ochi si poate veni si pleca.
Daca o persoana cu diabet nu ia tratament, deteriorarea acestor vase de sange poate deveni mai severa si in cele din urma poate aparea pierderea permanenta a vederii.