Un termen medical care ii sperie pe pacienti, meningita, este un diagnostic ingrijorator. Aceasta infectie a membranelor protectoare ce inconjoara creierul si maduva spinarii poate duce la septicemie si la leziuni permanente ale nervilor si creierului, fiind mai frecventa in randul copiilor si adolescentilor.
Principalele simptome si pericole ale meningitei
Meningita este, de regula, usor de diagnosticat. Aceasta afectiune se manifesta prin febra, stari de rau, lipsa energiei, aparitia durerilor de cap puternice, respiratia accelerata, maini si picioare reci, pielea patata si palida, dureri de muschi si articulatii, precum si rigiditatea gatului, confuzie si sensibilitate la lumina puternica, convulsii si somnolenta.
Bebelusii pot prezenta simptome precum agitatie, rigiditatea corpului, refuzul mancarii, interactivitate scazuta, plans neobisnuit si dezvoltarea unui loc moale in crestetul capului, altul decat fontanela.
Cauzele meningitei sunt cunoscute ca fiind de natura virala sau bacteriana. Meningita virala este mai putin grava si mai usor de tratat. Meningita bacteriana este mai rara si cu urmari mai grave daca nu este tratata la timp. Meningita este provocata de bacterii meningococice, de bacterii pneumococice, de virusul oreionului, precum si de virusul herpes simplex.
Meningita se transmite prin stranut, sarut, tuse si prin folosirea tacamurilor sau a periutelor de dinti in comun. Infectia poate fi diagnosticata in urma unui examen fizic, a testelor de sange, in urma unei punctii lombare si a tomografiei computerizate. Tratamentul cu antibiotice trebuie inceput imediat dupa diagnosticarea meningitei si oprit daca testele arata ca boala este, de fapt, cauzata de un virus.
Pentru tratarea meningitei se administreaza antibiotice intravenos, se administreaza fluide tot intravenos, pentru a preveni deshidratarea, se administreaza oxigen cu masca, daca sunt dificultati in respiratie, si se administreaza si medicamente pe baza de steroizi. Tratamentul poate dura si cateva saptamani.
Meningita virala poate fi tratata acasa, prin administrarea de analgezice, prin odihna si repaus la pat, precum si prin administrarea de medicamente anti-emetice. Meningita este o afectiune care poate pune in pericol viata pacientilor, de aceea este bine sa i se acorde o mare importanta si pacientii sa se prezinte la medic de la primele simptome.