Cine nu a lipsit macar odata de la scoala sau de la munca din cauza unei raceli sa a unei dureri in gat? Exista insa infectii mult mai severe care, din pacate, ajung sa afecteze calitatea vietii si sa ii izoleze pe pacienti de cei din jur. Indiferent de rigurozitatea igienei, anumite infectii isi fac simtita prezenta cel putin odata in viata.
Top 5 infectii neplacute
- Chlamydia – este o boala cu transmitere sexuala extrem de tacuta. Barbatii sunt purtatorii acestei infectii, insa ei sunt scutiti de neplacutele simptome asa ca fie sunt asimptomatici, fie experimenteaza simptome subtile.
Pe termen lung consecintele sunt destul de serioase, cel putin in cazul femeilor care ajung sa se confrunte cu boala inflamatorie pelvina sau cu sarcina ectopica;
-
Conjunctivita -acea senzatie de nisip in ochi este un simptom comun al conjunctivitei ce poate fi cauzata de alergeni, de alti iritanti sau de bacterii / virusi, ultimii doi fiind responsabili de forma infectioasa a bolii.
Conjunctivita infectioasa este extrem de contagioasa, chiar si simpla impartire a unui prosop sau balaceala intr-o piscina alaturi de cineva bolanav fiind suficient pentru transmiterea conjunctivitei virale;
- Otita – scurgerea unui lichid galbui – verzui din ureche este un simptom alarmant ce poate prevesti una dintre cele frecvente afectiuni ale copilariei, otita medie.
Afectiunea poate fi cauzata de virusi sau bacterii si vine sub diferite forme, desi otita medie acuta este cea mai frecventa. Aproximativ doua treimi dintre copii au avut o infectie acuta a urechii pana la varsta de un an, iar pana la varsta de sapte ani, mai mult de o treime au avut sase sau mai multe episoade;
- Gingivita – la nivelul cavitatii bucale exista o multime de bacterii care se inmultesc si care contribuie la formarea placii dentare. Inflamatia gingiilor sau gingivita este o afectiune des intalnita in randul adolescentilor.
La adulti, igiena orala precara continua poate duce la progresia gingivitei catre parodontita si eventual pierderea dintilor sau aparitia bolilor cardiovasculare;
- Gastroenterita sau raceala la stomac cum mai este cunoscuta in limbajul popular este o boala infectioasă acuta a tractului digestiv.
De vina sunt diferiti virusi foarte contagiosi, rotavirusul, spre exemplu, fiind una dintre cele mai frecvente cauze.