Ecranizarea operelor literare a fost intotdeauna una dintre variantele de materializare a unor scenarii pentru film, unele productii ridicandu-se chiar la asteptarile fanilor care obisnuiesc sa citeasca si cartile.
Iata cateva dintre cele mai reusite adaptari cinematografice, care nu au fost doar apreciate in randul fanilor, ci uneori chiar laureate cu premii:
1.Fight Club (1999)
Dupa cartea cu acelasi nume, scrisa de Chuck Palahniuk, regizorul David Fincher reda aceeasi idee sub forma de film: un functionar insomniac si un fabricant de sapunuri extrem de controversat in gandire, formeaza un club de lupte clandestin care evolueaza rapid intr-o secta.
2.American Psycho (2000)
Opera lui Bret Easton Ellis a devenit sursa de inspiratie pentru Mary Harron, care a adus in atentia cinefililor povestea lui Patrick Bateman – un director de banca foarte bogat, din New York, ce isi ascunde ego-ul psihopat alternativ de colegii și prietenii sai, in timp ce se adanceste în fanteziile sale violente si hedoniste.
3.Gone Girl (2014)
Romanul lui Gillian Flynn a devenit si el scenariu de film, odata cu alegerea lui Fincher de a realiza o noua productie. Povestea este simpla: in contextul in care disparitia sotiei sale, Amy, a devenit centrul unui intens circ mediatic, Nick Dunne vede lumina reflectoarelor indreptata asupra sa atunci cand este suspectat de intreaga America, ca ar putea sa nu fie nevinovat.
4.Shutter Island (2010)
Si Martin Scorsese si-a luat drept punct de reper romanul lui Dennis Lehane, a carui actiune are loc in 1954, avandu-l in prim plan pe Teddy, un serif american ce investigheaza disparitia unui ucigas care a evadat dintr-un spital pentru nebuni criminali. Lucrurile iau o intorsatura neasteptata iar filmul se prezinta a fi un psihologic de exceptie.
5.Atonement (2007)
Dupa romanul, ce poarta acelasi nume, al carui autor este nimeni altul decat Ian McEwan, filmul pune in prim plan urmatoarea poveste: Briony Tallis, o scriitoare incepatoare an varstă de 13 ani, schimba iremediabil cursul mai multor vieti atunci cand il acuza pe iubitul surorii sale mai mari de o crima pe care acesta nu a comis-o.