Depresia este una dintre bolile acestui secol. Grijile, stresul cotidian, problemele nerezolvate duc in timp la aparitia unor stari de anxietate. Din pacate, multe episoade sunt trecute cu vedere ceea ce inseamna o agravare a bolii. Oamenii evita sa recunoasca aparitia tulburarilor depresive de teama reactiilor celor din jur.
Conform studiilor in domeniu, adolescentii se confrunta cel mai des cu astfel de probleme aflandu-se intr-un moment dificil al vietii lor. Schimbarile fizice prin care trec pot provoca adevarate stari de depresie, stari care ar trebui supravegheate indeaproape de catre parinti pentru a nu se acutiza.
Se poate pune un diagnostic exact doar in momentul in care un pacient a suferit cel putin 5 episoade depresive in decurs de 2 saptamani.
Acestea se refera la pierderea interesului pentru desfasurarea activitatilor preferate si indragite, modificarea greutatii organismului, lipsa de energie si o stare accentuata de oboseala.
Depresia isi pune amprenta nu doar asupra starii generale de sanatate, dar si asupra relatiilor sociale sau profesionale. O persoana bolnava refuza sa interactioneze cu cei din jur preferand sa se izoleze. Gandurile sinucigase isi fac loc, iar pacientul este foarte greu de smuls din starea in care se afla. Ajutorul celor dragi este vital, acestia trebuie sa urmareasca semnele pentru a interveni cat mai prompt.
Depresia post-partum apare in cazul lauzelor. Prezenta unui nou bebelusi in familie, asumarea rolului de mama, dar mai ales a responsabilitatile care decurg din acest rol ajung sa isi puna amprenta asupra sanatatii mentale. Astfel de cazuri sunt tot mai frecvente asa ca familia trebuie sa ofere suport tinerelor femei.
Alte episoade de depresie apar ca urmare a unor evenimente majore nefericite asa cum sunt decesurile, divorturile sau despartirile de persoanele iubite. Fiecare om face fata in mod diferit acestor situatii, insa suportul celor dragi este esential. In cazul in care pacientul nu reuseste sa treaca peste durerea provocata, ar trebuie sa apeleze cu incredere la un specialist.
Pe langa sesiunile de psihoterapie, medicul poate recomanda inclusiv urmarea unui tratament medicamentos ale carui efecte pe termen lung sunt favorabile. La fel ca in cazul oricarei boli, exista solutii pentru vindecare insa pacientul trebuie sa fie constient de starea in care se afla, dar mai ales trebuie sa isi doreasca sa se vindece.