Nu stim exact daca din cauza sau datorita Printului Charles, insa odata cu venirea acestuia pe meleaguri romanesti, satul Viscri a capatat notorietatea pe care nu a avut-o niciodata. Daca pana la sosirea acestuia, acest sat nu era decat o alta localitate linistita si uitata de lume din Transilvania, iata ca acum lucrurile nu mai stau deloc asa, turismul inflorind in mod expansiv. Despre istoria locului in sine, se stiu prea putine si toate acestea au fost, oarecum scoase pe tapet abia dupa ce Printul Charles a devenit direct interest de acest loc, cumparandu-si aici o casuta, cu scopul de a avea parte de un pic de liniste. Cata liniste a obtinut asa, nu vom sti niciodata, dar ceea ce stim este ca a trezit la viata un sat imbatranit, un sat ce brusc a devenit centrul de interes a tuturor celor ce vor sa isi cumpere case. De asemenea, tot datorita acestui fapt, negustttorii din Viscri au descoperit cai noi de a-si transforma afacerile mici in afaceri mari si productive.
Asa cum spuneam si la inceput, despre istoria locului ce astazi poarta numele de Viscri nu se stiu extraordinar de multe, insa ce intr-adevar se stie, este faptul ca in secolului al XII-lea, regale maghiar Geza al-II-a a chemat colonistii germani sa populeze partea de est a tinutului pe care acesta il avea in grija. Nu vom sti niciodata de ce a ales Geza sa faca un asemenea lucru, asa cum nu vom intelege niciodata nici cum de locuitori ai tinuturilor extreme de frumoase de pe valea Rinului aleg sa se mute intr-o zona necunoscuta. Chiar si asa, prezenta sasilor pe pamant transilvanean nu are decat sa aduca un plus de savoare partilor, transformandu-le in ceea ce sunt astazi si in ceea ce l-a atras in prima instant pe Charles aici.
De ceva vreme, Biserica Fortificata din Viscri a fost inclusa in patrimoniul monumentelor UNESCO, punand astfel acest sat pe harti importante. Faptul ca aceasta biserica fortificata exista astazi este tot datorita colonizarii sasilor, intrucat acestia au transformat mica capela deja exista la momentul venirii lor in sat intr-o adevarata biserica demna de titlul pe care il are astazi. Aceasta a fost largita in secolului XVI-lea, imbunatatind stilul romanic cu elemente extreme de valoroase din punct de vedere arhitectural. In interiorul bisericii exista un muzeu ce merita vizitat.
Un alt amanunt demn de a fi mentionat despre satul Viscri este faptul ca acesta nu a fost absolut niciodata parte din vreo proprietate nobiliara asa cum au patit celelalte sate transilvane in acea perioada, acesta considerandu-se in tot timpul liber, fapt care, in acea perioada nu numai ca era rar intamplat, ci chiar destul de bizar.
Daca pe vremea aia, Viscri era un sat liber, iata ca astazi nu se mai pune problema de asa ceva, el fiind prada unui alfel de subjugari si anume cea a comercialului in devenire.