Adolescenta este o etapa fantastica, plina de schimbari si descoperiri, in care copiii incep sa descopere cine sunt, care sunt convingerile lor si ce loc vor sa ocupe in societate.
Pentru parinti, educarea unui adolescent poate fi o adevarata provocare, deoarece in cautarea propriei identitati copiii tind sa se indeparteze si sa-si caute propriul drum. Dar asta nu inseamna ca nu mai au nevoie de parinti. Este esential insa sa se construiasca o relatie de incredere bazata pe acorduri si reguli stabilite prin consens, evitand impunerea si interdictiile.
Cum afecteaza autoritarismul si impunerea educatia adolescentilor?
Adolescentii, la fel ca si copiii, au nevoie de limite pentru a creste si a se dezvolta in siguranta, fericiti si sanatosi. Tipul de educatie pe care parintii il ofera copiilor este cheia dezvoltarii lor personale.
In acest sens, studiile au aratat ca adolescentii care au o relatie apropiata, respectuoasa si de incredere cu parintii lor nu numai ca sunt mai empatici cu semenii lor, dar prezinta si un management emotional mai bun. Dimpotriva, cei crescuti de parinti controlori si autoritari vor avea afectata pe termen lung dezvoltarea sociala si emotionala.
Este adevarat ca din ce in ce mai multi parinti sunt constienti de importanta educarii copiilor lor intr-un mod pozitiv si stabilesc o relatie calda, apropiata, empatica si respectuoasa cu ei. Cu toate acestea, pe masura ce copiii intra in adolescenta, apar impuneri, pretentii si obligatii ca urmare a provocarilor pe care le aduce aceasta etapa a vietii.
Stilul vestimentar, prietenii, consumul de alcool sau tutun, primele relatii sexuale, implicarea in treburile casnice… sunt discutii des intalnite in adolescenta pe care multi parinti le ,,rezolva” prin impunerea unor reguli in mod autoritar. Dar impunerea si interdictiile nu sunt cea mai buna modalitate de a educa adolescentii.
Interzicerea poate genera efectul opus celui dorit, deoarece de multe ori interdictiile atrag, seduc si reprezinta o provocare, in special pentru adolescentii care au nevoie sa-si exprime opinia si capacitatea de decizie.
Consensul imbunatateste relatia dintre parinti si adolescenti. Acestia au nevoie de sfatul parintilor, de indrumarea si insotirea lor. Dar au nevoie si ca ei sa inteleaga realitatea pe care o traiesc, precum si noile lor nevoi si cerinte.