Scorul Apgar este un test dat nou-nascutilor la scurt timp dupa nastere. Acest test verifica ritmul cardiac al bebelusului, tonul muscular si alte semne pentru a vedea daca este nevoie de ingrijiri medicale suplimentare sau de o ingrijire de urgenta.
Testul se face de obicei de doua ori: o data la 1 minut dupa nastere si din nou la 5 minute dupa nastere. Uneori, daca exista probleme cu privire la starea copilului, testul poate fi facut din nou.
Ce inseamna Apgar?
In test, cinci lucruri sunt folosite pentru a verifica starea de sanatate a bebelusului. Fiecare este notat pe o scara de la 0 la 2, 2 fiind cel mai bun punctaj:
– culoarea pielii;
– frecventa cardiaca;
– reactie la stimuli – reflexe;
– tonus muscular;
– ritmul respiratiei si efort;
Ce inseamna scorul copilului meu?
Un bebelus care obtine un scor de 7 sau mai mare la test este considerat in stare de sanatate buna. Un scor mai mic nu inseamna ca acesta este nesanatos. Inseamna ca bebelusul poate avea nevoie de ingrijiri medicale imediate, cum ar fi: aspirarea cailor respiratorii sau oxigen- pentru a-l ajuta sa respire mai bine.
Bebelusii perfect sanatosi au uneori un scor mai mic decat de obicei, mai ales in primele minute dupa nastere. La 5 minute de la nastere, testul este facut din nou. Daca scorul copilului a fost la inceput scazut si acesta nu s-a imbunatatit, medicii si asistentele vor continua ingrijirile medicale necesare. Bebelusul va fi monitorizat indeaproape.
Ce se intampla daca copilul meu are un scor scazut?
Multi bebelusi cu scoruri scazute sunt perfect sanatosi si se simt bine dupa ce se adapteaza vietii in afara pantecului. Daca medicul este ingrijorat de scorul copilului, acesta va anunta parintii si le va explica, ce ar putea cauza probleme si ce ingrijiri i se vor acorda.
Acest test nu a fost conceput pentru a prezice sanatatea, comportamentul, inteligenta sau personalitatea pe termen lung a bebelusului. Acesta a fost conceput pentru a ajuta medicii sa spuna starea fizica generala a unui nou-nascut, astfel incat sa se poata decide rapid daca bebelusul are nevoie de ingrijire medicala suplimentara.