Acneea este o boala inflamatorie cronica a pielii. La nivelul cel mai de baza, acneea este o tulburare a unitatii pilosebace sau cum este numit in mod obisnuit foliculul de par sau porii .
Acneea se caracterizeaza prin prezenta cosurilor sau a punctelor negre si albe. Aceasta poate afecta fata, gatul, pieptul, spatele, bratele si umerii.
Exista doua categorii de baza de acnee:
Non-inflamata: consta in apartia de microcomedones (pete prea mici pentru a vedea cu ochiul liber) si puncta negre si pete. Aceste tipuri de pete nu sunt rosii sau dureroase. Este posibil ca acestea sa nu arate ca pete stereotipice de acnee, ci doar umflaturi peste suprafata pielii cu o textura neregulata a acesteia.
Acnee inflamata: este ceea ce vine de obicei in minte atunci cand se pomeneste despre acnee. Petele sunt rosii si inflamate. Persoanele cu acnee inflamatorie au papule, pustule si, eventual, pete mai mari si mai profunde, cum ar fi nodulii si chisturile.
Acneea variaza in functie de dezvoltare de la foarte usoara pana la extrem de severa si poate provoca, de asemenea, inrosirea, umflarea si iritarea pielii, impreuna cu eventualele cruste, scurgeri sau rupturi.
Factorii care provoaca acneea
Exista multe mituri despre ce cauzeaza acneea.De fapt, nu exista o cauza precisa a acneei. Mai degraba, este rezultatul a numerosi factori care se reunesc:
Persoanele cu acnee tind sa aiba glande sebacee hiperactive – glandele care produc uleiul din piele. Pielea predispusa la acnee, de asemenea, nu elimina celulele moarte ale pielii la fel de eficient.
Alti factori care contribuie la dezvoltarea acneei includ cosmetice grase, produse de ingrijire a pielii comedogene sau produse pentru ingrijirea parului , anumite medicamente, cum ar fi steroizi si medicamente pentru estrogen.
Acneea are tendinta de a se transmite pe cale genetica. De exemplu, daca parintii cuiva au avut acnee in orice moment al vietii lor, sansa copilului de a dezvolta acnee este mai mare.