Colesterolul este o lipida care se gaseste in organism in ficat, creier si maduva spinarii. Aproape 70% din colesterol este produs de organism, restul este asigurat de alimente. Apoi se gaseste in multe alimente de origine animala. In timp ce nivelurile normale de colesterol sunt vitale pentru organism, acesta este adesea demonizat gresit. Colesterolul face posibila, printre altele, sintetizarea anumitor hormoni, precum si a vitaminei D. Este, de asemenea, un component al membranelor celulare.
Colesterolul: rol si beneficii
Colesterolul este unul dintre elementele care alcatuiesc membrana celulara, astfel incat celulele isi datoreaza permeabilitatea. Pentru a promova o digestie buna, colesterolul va participa la formarea sarurilor biliare, care sunt esentiale pentru descompunerea alimentelor si asimilarea nutrientilor sai.
In organism, colesterolul va ajuta la producerea vitaminei D, care este esentiala pentru fixarea corecta a calciului in oase. Colesterolul are, de asemenea, un rol hormonal important, deoarece constituie anumiti hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul si suprarenalele, spre exemplu cortizonul.
Uleiul de masline contine o proportie buna de grasimi mononesaturate, la fel ca avocado. Grasimile mononesaturate reduc colesterolul total si LDL, mentinand in acelasi timp un nivel bun de HDL benefic pentru sanatate.
La fel ca grasimile mononesaturate, grasimile polinesaturate Omega-3 stabilizeaza raportul dintre colesterolul total si colesterolul HDL. Acizii grasi omega-3 se gasesc mai ales in pestii uleiosi (somon, macrou, sardine), in nuci, seminte si ulei de in, in seminte de canepa sau chiar chia. Uleiul de rapita il contine, de asemenea, in proportii bune.
Alunele, ca majoritatea semintelor oleaginoase, contin majoritatea grasimilor nesaturate. Din aceste motive, arahide, untul de arahide sau chiar uleiul de arahide sunt mai degraba benefice pentru sanatatea cardiovasculara.
Fructele, legumele si cerealele contin o proportie buna de fibre dietetice. Mai simplu spus, fibrele alimentare capteaza colesterolul rau in timpul digestiei si participa la evacuarea acestuia prin scaun. S-a demonstrat ca o dieta bogata in fibre previne bolile cardiovasculare si scade nivelul colesterolului rau. Pentru a reduce un nivel prea ridicat de colesterol, este necesar ca oamenii sa ia masuri dietetice.