Dermatita atopica la caini este o boala inflamatorie cronica care afecteaza – dupa cum sugereaza si numele – pielea cainelui. Aceasta se intalneste la aproximativ 10% dintre caini. Este declansata de o reactie cutanata, cauzata de contactul cu un alergen care a provocat fie o alergie, fie o iritatie. Aceasta afectiune provoaca mancarimi insuportabile. Este, in realitate, a doua cauza dovedita a pruritului la caini.
- Cauzele dermatitei atopice la caini
In mod normal, pielea are o bariera de protectie naturala, compusa din celule si lipide. Datorita acestora, pielea este capabila sa retina suficienta apa pentru a se mentine sanatoasa.
In cazul unui caine care sufera de dermatita, acest sistem de protectie nu mai functioneaza bine. Pielea este prea deshidratata si nu mai poate retine alergenii si agentii patogeni. Acestia vor patrunde si vor provoca fie o reactie alergica, fie o reactie inflamatorie.
Indiferent daca este cauzata de o alergie sau o inflamatie, simptomele sunt cam aceleasi: piele extrem de uscata, prurit (mancarime), prezenta leziunilor rosii si inflamate etc. In cazul unei alergii, la aceste semne se poate adauga aparitia de cosuri, pustule sau vezicule.
Simptomele apar adesea numai in locul unde cainele a avut contact cu alergenul. In general, acestea sunt localizate la burta, sub axila, fata sau urechi.
- Exista tratament pentru dermatita atopica la caini?
Din nefericire, dermatita atopica nu este tratabila. Nu exista niciun tratament care sa vindece definitiv aceasta boala inflamatorie cronica. Cu alte cuvinte, odata ce cainele va avea aceasta boala, va trai toata viata cu ea. Insa, daca stapanii iau masurile de precautie necesare pentru a limita contactul cu factorul declansator, aceasta nu va prezenta niciun simptom. In mod similar, exista si tratamente, recomandate de catre medicul veterinar care vor ameliora simptomele.
Insa cel mai eficient tratament este, inainte de toate, de a determina factorul declansator care provoaca reactiile. Ca o alta masura preventiva – se pot modifica, de asemenea, obiceiurile alimentare ale animalului sau sa i se pot administra anumite suplimente alimentare.
Foarte important -stapanul sa planifice o schema sistematica de deparazitare, pentru a evita infestarea patrupedului cu paraziti externi.