In alimentatia zilnica, trebuie introduse o serie de alimente care sa asigure aportul necesar de vitamine si nutrienti pentru buna desfasurare a organismului. Din pacate, dincolo de legumele cunoscute si folosite cu precadere, exista si alte produse care au cazut in uitare si care nu mai sunt atat de des consumate, in ciuda faptului ca prezinta o serie de beneficii pentru corp.
Ce alimente trebuie introduse in alimentatia zilnica?
-
Anghinarea – bogata in inulina (un tip de fibra dietetica) este extrem de utila impotriva constipatiei si ajuta la imbunatatirea echilibrului florei intestinale. Mai mult decat atat, absenta amidonului din compozitia sa o face interesanta pentru persoanele cu diabet zaharat! Partile comestibile ale anghinarei sunt tuberculii sai, care sunt extrem de satiosi. Este indicat sa se consume imediat ce au fost recoltate, deoarece se usuca foarte repede.
-
Napul suedez – a fost folosit ca substitut pentru cartofi in perioadele de restrictii alimentare pentru ca putea fi cultivat oriunde. Este foarte bogat in nutrienti precum fosfor, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru si anumite vitamine (B1, B6, C). Prin urmare, i se ofera proprietati antioxidante care contribuie la mentinerea unei bune sanatati osoase.
-
Salsifica neagra – folosit de mult timp de greci si romani ca planta medicinala, salsifica era recomandata in cazuri de otravire, probleme cardiace si impotriva ciumei. Este o leguma foarte bogata in inulina, un carbohidrat care are efecte de protectie impotriva anumitor tipuri de cancer (intestin, san) si ar ajuta, de asemenea, la prevenirea riscurilor de diabet de tip 2.
-
Ridichea neagra – pe vremea faraonilor, ridichea neagra era folosita pentru a hrani muncitorii care au construit piramida din Giza. Aceasta leguma mica are o cantitate semnificativa de vitamina C2 (114 miligrame la 100 grame) si potasiu (554 miligrame la 100 grame). Conținutul sau de antioxidanti ii permite sa aiba un efect preventiv asupra bolilor cardiovasculare. De asemenea, ar actiona si asupra secretiei biliare si a colesterolului.
-
Gulia – anumiti compusi activi continuti in aceasta leguma ar putea preveni formarea tumorilor si promova autodistrugerea lor. Este foarte bogata in vitamina C si acopera aproape toate aporturile recomandate, contribuind la o sanatatea buna a oaselor, cartilajului si a dintilor. In cele din urma, gulia are un continut foarte redus de calorii (19 calorii la 70 de grame), ceea ce o transforma intr-o leguma deosebit de apreciata in cazul dietelor.