De-a lungul secolelor, tinuta chirurgicala s-a schimbat dramatic. Inainte ca teoria germenilor bolilor sa fie validata si acceptata pe scara larga la sfarsitul secolului al XIX-lea, majoritatea medicilor ar fi efectuat operatii purtand aceleasi haine pe care le purtau in viata din afara spitalului. Odata cu intelegerea moderna a raspandirii infectiilor, aflam ca aceasta nu este tocmai una dintre cele mai igienice optiuni.
Incepand cu secolul XX, chirurgilor li s-a cerut sa poarte haine speciale in sala de operatii. Acestea sunt special concepute pentru a reduce riscul infectiilor si bolilor. Iata cele mai importante elemente care compun orice tip de uniforme antimicrobiene purtate in blocul operator!
Termenul ”scrub” se refera la hainele sanitare purtate frecvent de personalul medical in cabinete si sali de operatie. De obicei, sunt alcatuite dintr-o camasa cu maneca scurta, cu guler in V si pantaloni. Acestea sunt sterilizate dupa fiecare spalare, unele avand chiar efect antimicrobian sau efect de bariera lichida. Acestea vin intr-o varietate de culori si modele, astfel incat fiecare specialist sa-si aleaga ceea ce i se potriveste si-l face sa se simta bine la serviciu.
In salile de operatie se mai folosesc bonete chirurgicale ce servesc unor scopuri de baza, printre care: pastreaza parul personalului medical curat si departe de lichide, previn situatia in care transpiratia parului contamineaza zona incizata, mentin libera calea vizuala. La fel ca si scrub-urile, se gasesc intr-o multime de variante.
Interesant este ca mastile chirurgicale nu au fost introduse initial pentru a proteja pacientul, ci pentru a proteja activitatea medicului si propria sa sanatate. In timpul unei epidemii de gripa de la inceputul secolului XX, unii chirurgi au inceput sa poarte masti simple din tifon de bumbac pentru a se proteja de contactarea bolii. Astazi, mastile acopera nasul si gura purtatorului si scad riscul de a introduce microorganisme nazale si respiratorii in mediul steril, protejand astfel pacientul, dar si medicul.
Uniforme antimicrobiene | bonete chirurgicale | medifashion.ro
Incepand cu secolul XX toti angajatii domeniului medical au inceput sa poarte manusi de cauciuc pentru a-si proteja mainile de solutiile caustice utilizate pentru curatarea si sterilizarea salilor de operatie si a echipamentelor. Treptat, acestea au ajuns sa fie utilizate in aproape orice procedura medicala, cu scopul de a proteja atat pacientul cat si cadrul medical.
Daca aveti nevoie de uniforme medicale sau alte consumabile, nu trebuie decat sa accesati www.medifashion.ro si sa comandati produsele de care aveti nevoie!