Sfaturi pentru persoanele care nu pot digera asa cum trebuie laptele

Cei care se confrunta cu intolerante alimentare, in care simpla consumare a unui aliment poate duce la dureri abdominale, balonare si alte simptome neplacute, deci care au probleme cu digerarea laptelui, trebuie sa stie ca nu sunt singuri.

Iata cateva lucruri care se pot face.

O digestie deficitara a laptelui inseamna adesea intoleranta la lactoza, un diagnostic care trebuie verificat cu medicul. Atunci cand se consuma alimente care contin lactoza, zaharul prezent in lapte, numit lactoza, nu este digerat corespunzator si ajunge intact in intestinul gros. Aici, bacteriile intestinale incep sa descompuna lactoza, producand gaze care provoaca balonare, crampe abdominale si diaree.

Trebuie sa se incerce unele alternative la lapte.

Laptele de soia este una dintre multele alternative la laptele traditional. Dar, exista si alte posibilitati: lapte de migdale, lapte de caju, lapte de alune, lapte de orez sau lapte de ovaz… Exista ceva pentru toata lumea! Aceste lactate alternative, bogate in nutrienti, s-ar putea sa surprinda. Se pot incerca in cafea, in smoothie-uri sau cu cereale .

Evitarea meselor mult prea bogate.

Mancatul unor mese mult prea bogate poate fi un lucru rau pentru sistemul digestiv, mai ales daca pentru persoanele care sunt intolerantela lactoza. In schimb, se poate opta pentru mese mai mici, mai frecvente, pentru a ajuta digestia. De asemenea, trebuie sa se evite si alimentele bogate in grasimi sau condimente, deoarece acestea pot irita stomacul.

Probioticele sunt o solutie buna. Anumite alimente, cunoscute sub numele de probiotice, au puterea de a proteja flora intestinala, nu mai putin. Asa ca trebuie incluse in mese. Printre acestea se numara iaurtul, varza murata, kombucha si miso.

Este important sa se consume alimente bogate in calciu. Daca se elimina complet produsele lactate din dieta, s-ar putea sa nu se obtina suficient calciu, care este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Dar acestea se poate obtine din alte surse, cum ar fi broccoli, varza kale, somon, fasole alba, migdale, smochine si legume verzi.

Se poate opta pentru produse lactate fara lactoza. Unele produse lactate sunt tratate cu o enzima care descompune lactoza, ceea ce le face mai usor de digerat. Se poate gasi in lapte, branza, iaurt si alte produse lactate fara lactoza in majoritatea magazinelor alimentare. De fapt, branza Brie, branza de capra si mozzarella au un continut foarte scazut de lactoza.

Intoleranta la lactoza poate fi jenanta, dar nu ar trebui sa impiedice o dieta sanatoasa si echilibrata.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.