Simptomele cardiace nu sunt adesea identice la femei si la barbati. Aceste diferente, daca nu sunt recunoscute de medici, pot prezenta un pericol pentru femeile care sufera de boli de inima.
Angina (anghina)
Anghina este de obicei descrisa ca o durere in piept sub presiune, care se poate extinde pana la maxilar sau umar, iar la barbati aceasta este de obicei normala. Dar multe femei cu angina pectorala vor raporta o senzatie calda sau arzatoare, sau chiar o sensibilitate la atingere, care poate fi localizata in spate, umeri, brate sau maxilar. Si, adesea, nu simt deloc disconfort in piept.
Orice doctor bun se va gandi la posibilitatea anginei de fiecare data cand un pacient (din ambele sexe) descrie orice fel de disconfort trecator situat oriunde, deasupra taliei care apare in timpul unei activitati intense. Medicii nu ar trebui totusi sa traga o concluzie dupa descrieri “atipice”.
Atacurile cardiace sunt diferite
Atacurile de inima si sindromul coronarian acut se pot comporta diferit la o femei fata de barbatul tipic. Frecvent, femeile care sufera de atacuri de inima vor avea greturi, varsaturi, indigestie, dificultati de respiratie sau pur si simplu oboseala brusca si extrema – dar nu durere toracica. Din pacate, este usor pentru medici sa atribuie astfel de simptome altor organe decat inimii. De asemenea, femeile au mai multe sanse decat barbatii la infarct miocardic silentios- adica atacuri de cord fara simptome acute, care sunt diagnosticate numai retrospectiv cand apar simptome cardiace ulterioare.
Femeile tind sa-si minimizeze simptomele
Studiile arata ca femeile tind sa se planga mai putin de simptomele lor cardiace decat barbatii, astfel incat este posibil sa nu avertizeze medicii lor cu privire la simptome care intr-adevar nu ar trebui sa fie ignorate. De ce au tendinta de a face acest lucru este pura speculatie. Poate ca femeile sunt mai puternice decat barbatii. In orice caz, este important sa i se spuna medicului despre orice simptom nou sau deranjant, nou aparut.