Bufeurile sunt senzatii bruste si intense ale organismului. Deseori bufeurile sunt precedate sau insotite de alte simptome, cum ar fi batai rapide ale inimii, transpiratie excesiva, greata, ameteli, anxietate, dureri de cap, slabiciune sau senzatie de sufocare. Aceste simptome sunt mai frecvente la femeile care trec prin menopauza, momentul in care se opresc perioadele menstruale si se produc multe modificari hormonale in organism. Scaderea estrogenului in organism, care insoteste menopauza, este cauza principala a bufeurilor.
Factori precum obezitatea, inactivitatea fizica, fumatul, stresul excesiv, baile calde, sauna, consumul de alimente picante si consumul excesiv de alcool pot agrava simptomele.
Frecventa bufeurilor variaza de la femeie la femeie. Unele femei pot avea bufeuri pentru o perioada scurta de timp in timpul menopauzei, in timp ce altele pot avea bufeuri toata viata. Odata cu trecerea timpului, bufeurile devin mai putin severe. Cu toate acestea, nu toate femeile care trec prin menopauza au bufeuri. Bufeurile pot fi foarte inconfortabile, precum si deranjante, deoarece va pot distrage atentia la locul de munca, pot provoca transpiratii excesive si pot face somnul mai greu pe timp de noapte, ducand chiar la insomnie.
Daca aveti probleme din cauza bufeurilor, puteti opta pentru tratament – medicamente, terapii sau puteti incerca cateva remedii simple la domiciliu.
Otetul de cidru de mere este foarte util in tratarea bufeurilor. Otetul de cidru de mere ajuta la reglarea toxinelor pe care corpul incearca sa le elimine prin transpiratie. Aceasta, la randul sau, reduce incidenta si intensitatea bufeurilor si transpiratiilor nocturne.
Alimentele din soia ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale si au o activitate estrogenica si, prin urmare, pot trata in mod eficient bufeurile. Incercati sa includeti doua portii de alimente din soia pe zi. Acestea pot fi doua pahare de lapte de soia, branza tofu sau o jumatate de pahar de edamame.
Fiind bogate in fitoestrogeni, in special lignani, semintele de in sunt un alt remediu bun pentru bufeuri. Intr-un studiu realizat in 2007 de catre cercetatorii Clinicii Mayo, 29 de femei cu bufeuri au fost rugate sa manance zilnic timp de sase saptamani o cantitate de 40 grame de seminte de in, zdrobite. La sfarsitul studiului, numarul mediu de bufeuri a scazut la jumatate, iar severitatea acestora a scazut cu 57%.